Παρουσίαση βιβλίου κ. Μιχαήλ Γούμενου

Την Δευτέρα 30 Απρ 2018, στη Λέσχη Αξκών Φρουράς Θεσσαλονίκης, στην προγραμματισμένη συγκέντρωση μελών και φίλων του Συνδέσμου μας, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Μιχαήλ Γούμενου με τίτλο «Χρονολόγιο Ιστορικών - Πολιτικών - Θρησκευτικών - Οικονομικών και Κοινωνικών Γεγονότων (1100 π.Χ - 2010 μ.Χ)», ο οποίος είναι μέλος του Συνδέσμου Καταδρομέων και Ιερολοχιτών Μακεδονίας για περισσότερα από 10 έτη και με παρουσία στο Δ.Σ.

Το βιβλίο προλόγισε ο Αντιστράτηγος ε.α Καλλέας Νικόλαος, ο οποίος ανέφερε τα κάτωθι:

Με παρακάλεσε ο κύριος Γούμενος, να παρουσιάσω το βιβλίο που συνέγραψε και που είναι ένα «χρονολόγιο» των ιστορικών γεγονότων που επισυνέβησαν στη χώρα μας, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Δεν θα μπορούσα να του αρνηθώ και με ευχαρίστηση αποδέχτηκα την πρότασή του, αφού με τον άνθρωπο αυτό μας συνδέει μία γνωριμία – φιλία 40 και πλέον ετών.

Ποιος όμως είναι ο κύριος Γούμενος;

Γεννήθηκε το 1930 στο χωριό Βελημάχι Αρκαδίας, από αγροτική οικογένεια, και είναι το έβδομο και μικρότερο τέκνο της.

Ύστερα από πολλές αντίξοες καταστάσεις και περιπέτειες, λόγω της διπλής κατοχής της χώρας μας από τους Γερμανούς και Ιταλούς, και στη συνέχεια του επισυμβάντος συμμοριτοπόλεμου, ευρέθη στην Αθήνα, όπου με μεγάλο κόπο και προσπάθεια αποφοίτησε από την Μ. Απογευματινή Εμπορική Σχολή Αθηνών (Ισοτ. Λυκείου) το έτος 1951.

Κατά το ίδιο έτος, κατετάγη ως εθελοντής στο σώμα της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής.

Με το πέρασμα των χρόνων και αφού υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις, η τύχη του, τον έφερε στο Σταυρό Θεσσαλονίκης ως Διοικητή του Σταθμού Χωροφυλακής του χωριού.

Ο Μιχάλης αγαπήθηκε από τους κατοίκους του χωριού, αφού με την αψεγάδιαστη και ανεπιτήδευτη συμπεριφορά του, το μειλίχιο ύφος του, το χαμόγελό του, και την πειθώ του, κατόρθωσε να επιβάλει το νόμο και την τάξη χωρίς να είναι ο μπαμπούλας χωροφύλακας του χωριού.

Εκεί στο Σταυρό, κατά το χρόνο της υπηρεσίας του, γνώρισε μία εξαιρετική από κάθε άποψη  κοπέλα, την Τούλα Κροντηρά, της κυρά Λούδας και του κυρ Σωτήρη, όπως λέγαμε τότε, φίλη της γυναίκας μου, που και αυτή είναι Σταυρινή, την οποία παντρεύτηκε το 1965.

Δημιούργησε μία θαυμάσια οικογένεια και απέκτησε τρία αξιολάτρευτα παιδιά, τα οποία σπούδασε και αποκατέστησε πλήρως, αφού η Ευαγγελία είναι ήδη παιδίατρος και τα άλλα δύο αγόρια του, εργάζονται ο μεν ένας στην Αγγλία και ο άλλος είναι δημόσιος υπάλληλος των ΕΛΤΑ. Δυστυχώς η Τούλα απεβίωσε κι ο Μιχάλης μόνος του πλέον ανέλαβε τα ηνία της οικογένειάς του και αντεπεξήλθε πλήρως στις υποχρεώσεις του.

Δραστήριο και ανήσυχο πνεύμα ο Μιχάλης και έχοντας ως όπλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που προανέφερα και μετά την αποστρατεία του το 1983, ασχολήθηκε με μεγάλη επιτυχία ως ασφαλιστικός σύμβουλος, ενώ παράλληλα δεν ξέχασε και τους πατριώτες του Αρκάδες στο σύλλογο των οποίων υπήρξε και αντιπρόεδρος.

Η γνωριμία του με τον ομιλούντα, αλλά και με άλλους παλαιούς καταδρομείς, τον οδήγησαν στο Σύνδεσμό μας, αφού είχε πάψει να εργάζεται ως ασφαλιστής, και ήδη προσφέρει εδώ και μία 10ετία, ίσως και παραπάνω, αγόγγυστα και πάντα με χαμόγελο και συνέπεια τις υπηρεσίες του στο Σύνδεσμό μας ,αφού έγινε αναπόσπαστο μέλος του, και χαίρει της εκτιμήσεως και της αγάπης όλων μας.

Και τώρα έρχομαι να πω λίγα λόγια για το βιβλίο του, που φέρει τον τίτλο «Χρονολόγιο – Ιστορικών – Πολιτικών - Θρησκευτικών και Κοινωνικών γεγονότων» που επισυνέβησαν από αρχαιοτάτων χρόνων, μέχρι και σήμερον. Το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο με μεράκι και επίπονη προσπάθεια, αφού έπρεπε όλα τα σημαντικά παγκόσμιας εμβέλειας γεγονότα, αλλά και τα μικρότερης σημασίας τοιούτα, να ταξινομηθούν χρονολογικά από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Έτσι λοιπόν στο βιβλίο αυτό, θα δει κανείς να περιγράφονται περιληπτικά μεν, αλλά με μεστό  τρόπο, χρονολογικά όλα τα γεγονότα τα οποία συγκλόνισαν όχι μόνο τον κόσμο της αρχαιότητας αλλά και την σημερινή παγκόσμια κοινή γνώμη.

Ξεκινάει και περιγράφει συνοπτικά τις μεγάλες νίκες των Ελλήνων επί των Περσών, συνεχίζει με τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Πύρρο, τον βασιλέα της Ηπείρου, ενώ δεν αφήνει ασχολίαστους όλους τους κορυφαίους Έλληνες Στρατηγούς, Φιλοσόφους, Ιστορικούς, Τραγικούς ποιητές και άλλους και σημειώνει την τραγική κατάληξη που είχαν σχεδόν όλοι, από την πολιτεία των Αθηναίων.

Στη συνέχεια ακολουθεί το Βυζάντιο και η μετά το 1453 πτώση της αυτοκρατορίας και η υποδούλωση των Ελλήνων από την Τούρκικη λαίλαπα.

Ιστορεί και καταγράφει με ακριβή χρονολογική σειρά τα επισυμβάντα στον υπόδουλο Ελληνισμό από τους Τούρκους κατακτητές, ως και τις προσπάθειες του γένους για την απελευθέρωσή του. Κάνει μνεία για την Επανάσταση του 1821 και αναφέρεται στα μετά την επανάσταση γεγονότα μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα.

Αρχίζει τον 20ο αιώνα με τον Μακεδονικό αγώνα και τους ήρωές του, συνεχίζει με τους Βαλκανικούς πολέμους και με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και με τα διαδραματισθέντα γεγονότα κατά τη διάρκεια του, και δεν παραλείπει να αναφερθεί στην Μικρασιατική εκστρατεία και στα τραγικά αποτελέσματα αυτής.

Έρχεται στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καταγράφει το έπος του 1940 κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, τη διπλή κατοχή της χώρας από τους Γερμανούς και Ιταλούς και στη συνέχεια περιγράφει την κομμουνιστική ανταρσία, ως και την έναρξη και το τέλος του συμμοριτοπολέμου. Περιγράφει επίσης και περιλαμβάνει γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα μας, μετά το τέλος του συμμοριτοπολέμου (1949), μέχρι και το 2010.

Τελειώνοντας την παρουσίαση μου, θα ήθελα να συγχαρώ τον κύριο Γούμενο, για την αξιοθαύμαστη προσπάθεια την οποία κατέβαλε επί μία 3ετία, για τη συγγραφή του υπόψη βιβλίου, το οποίο αξίζει να έχει ο καθένας μας στη βιβλιοθήκη του.  Σας ευχαριστώ.

Το Δ.Σ του Συνδέσμου εύχεται από καρδιάς στον κ. Γούμενο - τον αγαπητό μας κύριο Μιχάλη - για το βιβλίο του καλοτάξιδο και πάντα δύναμη και επιτυχία σε κάθε του προσπάθεια.

Φωτογραφίες: Φίλιππος Φασούλας «Παγκόσμιος Φωτο Δρομεύς»

Όποιος επιθυμεί μπορεί να προμηθευτεί το βιβλίο με κόστος 15 €, αρκεί να επικοινωνήσει με τον συγγραφέα στο τηλ.: 6944736735 ή να στείλει e-mail με στοιχεία επικοινωνίας στην διεύθυνση info@katadromes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *